Tiqqun var en fransk grupp och tidskrift som utkom med två nummer mellan 1999 och 2001. Flera av texterna gavs senare också ut som böcker. Bakgrunden för flera av medlemmarna var ockupantrörelsen och de arbetslösas rörelse i slutet av 1990-talet.
Ordet Tiqqun är den franska transkriptionen av hebreiskans Tikkun olam, ofta använt inom kabbala och andra messianska traditioner. Innebörden är en form av upprättelse, återställande och försoning. Gruppen förklarar själva i 'Vad är kritisk metafysik?' (i första numret): "Tiqqun är frälsningens process, förlossningen som kommer med ett återuppbyggande av meningens enhet med livet, med alla tings upprättelse genom människors handlande."
(OSÄKRA) SPÅR: Efter att andra numret kommit ut under hösten 2001 splittrades gruppen. Det tycks ha bottnat i flera olika anledningar, bland annat hur de skulle förhålla sig till 11 septemberattacken, hur "teorierna" skulle/kunde omsättas i verkligheten, hur innehållet kunde göras relevant för vänner snarare än akademiker. Den större delen av gruppen flyttade ut till den franska landsbygden och formade där ett mer långvarigt kollektiv, det är denna grupp som tog namnet Osynliga kommittén och som har hållit kvar kontakten med förlaget La Fabrique. En annan grupp bildade istället konstprojektet Claire Fontaine. Det verkar som att Claire Fontaine inte accepterade Osynliga kommitténs inställning till publicering av Tiqqunmaterial, varför något tredje nummer aldrig blev av. Samma år (2001) kom istället två filmer, den ena från Osynliga kommittén med namnet And the war has only just begun, och den andra av Bernadette Corporation (kopplingen till Tiqqun är osäker) med namnet Get rid of yourself.
this is not alienation
there is nothing left to alienate
subjectivity is a void filled with trinkets
lived experience is lived capital
humanism is the highest stage of commodity fetishism
in universal destitution, solitude, estrangement
here all meaning collapses
certitude and despair are one: to accept that the world is as it is
there is a profane holiness of the desperate
you cannot think outside of capital because to be a subject is to be subjected to capital
abolish the subject
the abyss of de-subjectivation
beyond good and evil
world and self
woman and man
pure power
the sacred innocence of power
reason set outside itself absolutely ecstatic
life without a why
here a life begins
a new language
a new thought
and maybe: an outside