Peter Vacks"Sillyboy" sliter mitt ansikte blödandes bort från brain-rot
Publicerad av Cash 4 Gold Books, den elfte juni tjugotjugofyra (11/6-2024)
För en månad sedan släpptes “Sillyboy”, och det är boken som libtards är rädda för. De är rädda för denna typ av litteratur för att den speglar deras smutsiga inre. Under de dagarna som jag läste boken blev jag gripen av en stark känsla av att Sillyboy är mig, på riktigt, han är som mig. Den konstanta ångesten av att vara allas älskare, ingens älskling, att desperat söka affirmation från ens föräldrar, och depressionen som kickar igång snabbt som en nyckel ladd när någonting går fel finns i honom.
Han lever som alla vi andra gjorde i den övergångsperiod från den tidigare PK-kulturen som har format våra liv, kulturen omkring oss, och på sätt och vis lamslog aspekter av vårat tänkande. Den här boken handlar inte om den amerikanska så kallade “woke-kulturen”, trots att den utspelar sig under det sista fria året 2015, den är inte neo-fascistisk heller trots det en särskild impotent amerikansk “kulturjournalist” vill hävda .
“Sillyboy” är en emotionellt tung bok. Vår huvudkaraktär Sillyboy, senare Sillyboi, efter en särskild förändring i hans hy (han tattuerar “Sillyboi“ på sin mage för att få mer edge) är en skådespelare som får strö-gig i indiefilmer, och som nu faktiskt lyckats med en lite mer betydande roll i en film som det går bra för. Peter Vacks prosa är känslig och specifik, det är salt på tangentbordet, vissa nollor skulle kalla honom för en softboy, vilket titeln drar konnotationer till. Men han är en djupt störd individ. Han är en weed-skadad, och i hans ögon, åldrande skådespelare som är rädd att tappa håret och osäker i vad han antar är hans egna geni. Alla hans vänner håller på att bli någon, och han stagnerar.
Med detta kommer vi till den centrala handlingen i boken, hans förhållande till Chloe. Hans flickvän är en snabbt växande tatuerarlärling som praktiserar på en studio i Brooklyn. Ålderskillnaden mellan paret är sex år, och ålderskillnaden är viktig. De är ihop för att Sillyboi älskar henne på dolda kriterier, han älskar henne för att hon är yngre, för att hon har dålig relation med sin vita amerikanska alkoholiserade morsa, och hennes kinesiska farsa. Instagram medverkar också, nästan som en till huvudkaraktär. Instagram måste nästan finnas i varje nutida roman. Åtminstone om det handlar om två clout-hungriga figurer som Sillyboi och Chloe. Väntan på att bli känd online är som att stå och vänta i brödkö för aspirerande konstnärer. “Hand to Mouth”-type shit.
Det känsliga politiska klimatet finns också i den här konstvärlden. Sillyboi får idéen att skriva ett manus där en av huvudrollerna ska spelas av en svart amerikansk man, just för han är svart amerikan. Det är en slags film som vi har sett de senaste tio åren, och som började bli en “grej” då.
Utan att fokusera för mycket på handlingen (ni borde läsa boken istället för att läsa det här) så blir otrohet det stora kruxet i sista tredjedelen av boken, det perfekta brottet för personer som dem.
Genom en egen rent av genial prosaistisk stil lyckas Vack skriva en samtida Philip Roth-liknande freudiansk roman. En mjuk, sorglig och humoristisk bok med otrolig dedikation för de vidrigaste sidorna av personer från generationen innan mig, och till viss del min generation också, inklusive mig själv. Den drar mig bort från mina skärmar och in i samma värld, fast med karaktärer som gjort liknande fel och begått samma synder som mig, som i slutändan bara vill bli affirmerade, bara bli kända, slippa höra sin granne blasta “What do you mean?“ av Justin Bieber mitt i natten, och erkänna sig själva som genier.
I en värld där underground-litteratur inte fokuserar mycket på handling, och ibland känns som den blivit utbytt mot vibes och brain-rot, är “Sillyboy“ lite av en frälsning, blastar Futures “Dirty Sprites 2” och tänker på alla mina otroheter medan jag plöjer de sista sidorna. Mea culpa, tack Peter Vack. Amen.
Peter Vacks “Sillyboy“ publicerad av Cash 4 Gold books kanske finns på Nord Books på St. Paulsgatan i Stockholm. Eller på internet.